In the media

Counseling Amsterdam interviewed in the media

Cosmopolitan / Man with baggage? Embrace his past! (And boost your relationship)

This article describes how to date a man with baggage (broken heart, children, etc.).

As this article was published in a Dutch magazine, it is advised to use Google translate to be able and read it in your own (English) language. Also, these magazine articles quote me, Jeannette Bolck, for their stories. To get a better impression of my personal approach please visit the Cases page.

 

Man met bagage? Omarm zijn verleden!

Iedereen heeft een verleden, ook jouw nieuwe vlam. Geen reden om meteen de benen te nemen, maar wel handig als je weet hoe je ermee om moet gaan. Tips voor een man met ‘bagage’.

Stel je eens voor dat je, zodra je een nieuwe liefde vindt, álle ellende uit vorige relaties op slag bent vergeten. Dag verleden, hallo schone lei! Geen jaloezie door overspelige exen, geen trauma’s door mislukte relaties en geen bindingsangst bevorderende jeugdissues. Helaas. We hebben allemaal een rugzakje dat gevuld is met mooie en minder mooie herinneringen. Hij ook. Als blijkt dat hij zijn verleden nog niet helemaal los kan laten, hoeft dat geen reden te zijn om de boel meteen af te kappen. Maar maak ook niet de fout om zijn verleden te willen uitwissen. Met deze tips geef je je relatie de beste kans.

 

MAN ZONDER ERVARING

Of deze man nou echt nog nooit seks heeft gehad of niet, zijn seksuele prestaties komen op zijn zachtst gezegd wat bibberig over. Hij is zichtbaar onzeker in bed en verontschuldigt zich regelmatig. En dat werkt nou niet bepaald stimulerend.

Zo ga je ermee om:

“Dit probleem komt vaker voor dan je denkt,” zegt seksuoloog en relatietherapeut Carolien Roodvoets. “Heb geduld. Geef hem regelmatig complimenten – ook buiten de slaapkamer! – en laat merken dat je geniet. Vraag aan hem wat hij leuk vindt in bed, dan maak je het onderwerp bespreekbaar.” Maar soms moet je streng zijn, vindt psycholoog Jeannette Bolck: “Als je hem al honderd keer hebt verteld dat je hem lekker vindt en hij blijft om bevestiging vragen, is de lol er snel af. Of hij gelooft je, of het is klaar.”

 

MAN MET EEN GEBROKEN HART

Aiii… Zijn ex ging vreemd met zijn beste vriend en dat heeft er flink ingehakt. Aan jou de taak zijn gebroken hart weer te lijmen. Een pittige job, want zijn zelfvertrouwen is beschadigd en het verraad uit die eerdere relatie projecteert hij op jou.

Zo ga je ermee om:

“Als hij slecht van vertrouwen is, houd dan afstand,” adviseert Roodvoets. “Hij moet eerst zijn verdriet verwerken. Pas wanneer hij kan onderscheiden wat bij jou hoort en wat bij zijn ex, kun je de relatie langzaam oppakken. Houd er rekening mee dat het echte verwerken pas tijdens een nieuwe relatie gebeurt.” Bolck vult aan: “Veel vrouwen denken dat ze met goed gedrag zijn pijn kunnen verzachten. Helaas. Al zou je hem iedere minuut van de dag sms’en waar je bent, dan nog kun je zijn onrust niet wegnemen. Dat moet hij zelf doen.”

 

Cosmopolitan-Man met bagage-Jul 2012

 

MAN MET RELATIE ISSUES

Als kind was hij ooggetuige van de slechte relatie tussen zijn ouders. Misschien heeft hij de scheiding nog niet verwerkt. Als gevolg hiervan bouwt hij een muur om zich heen waar niets doorheen komt dat naar oprechte intimiteit neigt.

Zo ga je ermee om:

“Pas op! De kans is groot dat jullie allebei in extremen gaan praten en denken,” merkt Bolck op. “Hoe harder hij roept dat hij niet gelooft in ‘ze leefden nog lang en gelukkig’, hoe meer jij dat sprookjescliché wél wilt. Ren niet meteen weg, maar kijk of het helpt als jij het allemaal wat minder groot maakt. Mannen zijn geneigd erg zwart-wit te denken (surprise!), dus als jij je plannen iets bijstelt, komt het op hem al minder bedreigend over. Take it slow en zonder dat hij het doorheeft, zitten jullie in een serieuze relatie.”

 

MAN MET KINDEREN

Om de bagage van deze man kun je letterlijk niet heen: een kind. En dus ook een ex met wie hij altijd te maken heeft. Jouw zaterdagavond ziet er ook ineens een stuk minder spannend uit: je mag urenlang verstoppertje spelen. Maar niet de sexy variant.

Zo ga je ermee om:

Wie een papa date, staat altijd op de tweede plek. “Fout!” zegt Bolck. “Mannen zeggen dat om verwachtingen duidelijk te maken, maar als partner hoef je echt niet voor zijn aandacht te vechten. Het is wel belangrijk dat jullie duidelijke afspraken maken.” En zijn ex? “Het is niet verkeerd dat je vriend veel contact heeft met zijn ex. Hoe beter de relatie tussen hen is, hoe beter dat is voor het kind,” zegt Roodvoets. “Zorg er wel voor dat jij de positie hebt die je hoort te hebben. Feestdagen en vakanties viert hij met jou, niet met zijn ex.”

 

‘JA IK WIL!’- MAN

Is hij al eens verloofd geweest? Praat hij over niets anders dan huisje-boompje-beestje? Heb je al een sleutel van zijn huis na twee maanden daten? Als je overal ja op kunt antwoorden, wil hij nog maar één ding: settelen, en snel een beetje!

Zo ga je ermee om:

Probeer erachter te komen waar de haast vandaan komt. “Het kan bijvoorbeeld een reactie zijn op het feit dat jij het juist rustig aan wilt doen of hij is bang om je kwijt te raken,” meent Bolck. “Maar het kan ook zijn dat hij autonomie mist,” zegt Roodvoets. “Je wilt toch geen vent die bang is om alleen te zijn en geen eigen leven heeft?” Bolck: “Wees direct duidelijk als hij te snel gaat. Sluit een compromis en zeg dat je over een half jaar een besluit neemt over bijvoorbeeld samenwonen. Dan hebben jullie allebei een richtlijn.”

 

MAN DIE GEEN MAN WIL ZIJN

Zou je vlam de tweelingbroer kunnen zijn van Seth Rogen in Knocked Up? Dan weet je genoeg! Meneer weigert om volwassen te worden en vermijdt elke vorm van een serieus bestaan. Zijn ultieme vrouw? Eentje die de rekeningen betaalt.

Zo ga je ermee om:

Natuurlijk kan zo’n flierefluiter heel charmant zijn. Het maakt het leven wat minder serieus. “Maar het gevaar van een klein kind is dat je gaat moederen,” zegt Bolck. Dat zorgt niet alleen voor een scheve relatie, jij zult ook alle lasten moeten dragen als jullie straks een koophuis hebben en een kind. Wil je verder met hem? “Zet geen emotionele chantage in, maar maak er een pedagogisch vraagstuk van,” tipt Bolck. “Hoe maak je een kind zelfstandig? Door het consequenties te laten ervaren. Geef hem verantwoordelijkheid.”

 

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *