In the media

Counseling Amsterdam interviewed in the media

Flair / Why women love romance and men don’t

This article describes the different perspectives men and women have on romance and how women best can deal with the way men look at romance, without getting too frustrated… As this article was published in a Dutch Magazine, it is advised to use Google translate to be able to read this in English. Also the magazines quote me or use parts of my actual text. To get a further impression of my personal approach you can visit the Cases page.

 

Waarom is hij niet romantisch?

Een grote bos rode rozen, een mooie liefdesbrief of een onverwachts weekendje weg: journaliste Anne Broekman (33 en sinds mensenheugenis bij dezelfde man) wacht er tevergeefs op – en vele vrouwen met haar. Zijn mannen dan echt niet meer romantisch? Flair0213RomantiekPag30

Al tijden verheugde ik me erop. Voor zijn verjaardag had ik mijn vriend een weekendje Barcelona cadeau gegeven. We zouden er een romantisch tripje van maken. Ik zag ons al helemaal voor me: hand in hand Park Güell slenterend, af en toe stilstaand voor een kus of fotomomentje. Daarna zouden we ongetwijfeld de Sagrada Familía bewonderen, om ’s avonds in één van de nauwe, kronkelige straatjes tapas te eten bij een tentje waar normaal gesproken alleen de locals komen. Ah, de romantiek! 

Fast forward een paar weken later: mijn vriend staat met een niet al te vrolijk gezicht buiten op mij te wachten, terwijl ik nog even een rondje maak door een boetiek. Ook mijn humeur is niet best. Een uur eerder hebben we als avondeten een lauwe hamburger en dito frietjes op, bij de MacDonald’s op de Rambla. Geen gezellig, kronkelig straatje dus, maar een soort Spaanse Kalverstraat. Voor morgen staat Camp Nou, het stadion van FC Barcelona, op de agenda. Welke romantiek?

 

Schrale troost

Nee, voor bloedstollende romantiek hoef ik bij mijn vriend niet aan te kloppen. Hoewel we al vijftien jaar samen zijn, piekert hij er niet over om me ten huwelijk te vragen: een bruiloft is te duur voor één dag lol, teveel poespas en ‘wat zegt zo’n boterbriefje nou eigenlijk?’. Romantische films  – Notting Hill, The Notebook, zulke dus – wil hij eigenlijk nooit zien, en áls we er samen naar kijken, maakt hij alles belachelijk. De plot klopt niet, de verhaallijn is veel te langdradig en als uitsmijter hoor ik, als ik ontroerd raak: ‘ha ha, jij moet ook om alles huilen’.

Schrale troost, ik sta er niet alleen voor. Wat cijfers: volgens onderzoek van het tijdschrift Vrouw vindt 55 procent van de vrouwen haar partner niet romantisch. En uit onderzoek van Bloemenbureau Nederland blijkt dat de Nederlandse vrouw zichzelf gemiddeld een 7,1 voor romantiek geeft. De Nederlandse man krijgt met de hakken over de sloot een voldoende: een mager zesje. Vooruit, om mijn vriend niet helemaal als botte boer af te schilderen: er is nog geen Valentijnsdag verstreken dat ik geen lief kaartje van hem kreeg (zelfs toen we jaren geleden even een pauze hadden ingelast verzuimde hij deze plicht niet, waarvoor hulde), maar erg spontaan en recht uit het hart voelt dat natuurlijk niet helemaal. Wat is er toch met die mannen aan de hand? Is romantiek dan echt iets uit ver vervlogen Romeo & Julia-tijden, en zit het er gewoon niet meer in bij de moderne man?

Het is voer voor discussie, vindt psychologe Jeannette Bolck (www.counselingamsterdam.nl). “Het hangt af van jullie definitie van romantiek. Dáár gaat het vaak mis tussen stellen. Mannen hebben hier meestal een heel ander beeld van dan vrouwen. Dat komt deels door onze cultuur en opvoeding: meisjes worden grootgebracht met roze en prinsessen, waardoor er een stereotypering ontstaat van wat romantiek nou eigenlijk inhoudt, zoals kaarslicht en rode rozen. Over het algemeen is het wel zo dat vrouwen meer waarde hechten aan een belevenis, mooie woorden en de aankleding – dus ja, inderdaad dat kaarslicht. Mannen hebben vaak geen idee van wat vrouwen met romantiek bedoelen.”

Hoogste tijd voor een mannelijk oogpunt. Volgens psycholoog Marcelino Lopez, mede-auteur van ‘Liefde in tijden van Facebook’, valt het allemaal wel mee met die onromantische mannen: “Sterker nog: uit sommige onderzoeken blijken mannen misschien wel romantischer zijn dan vrouwen. Ze zeggen eerder ‘ik hou van jou’, ze herinneren zich hun eerste zoen beter en beëindigen vaker een relatie omdat de ‘magie’ er niet was.” Ook Lopez denkt dat mannen en vrouwen er een heel ander beeld van romantiek op nahouden. “Romantiek betekent voor de gemiddelde vrouw dat hij met betekenisvolle woorden en gebaren laat zien dat jij haar koestert, en er door dik en dun voor haar wil zijn. Dat hij oog heeft voor wat zij belangrijk vindt en nodig heeft. En niet alleen nu, maar ook morgen en volgend jaar. Dat blijkt bijvoorbeeld uit zijn exclusieve aandacht, kleine attenties, geïnteresseerde vragen en de manier waarop hij reageert als zij chagrijnig is.”

 

Lekke fietsband

Flair0213RomantiekPag33Dat mannen en vrouwen heel anders denken over romantiek, is zo klaar als een klontje (MacDonald’s. Camp Nou. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken). Toch is het geen kwade opzet van het manvolk, benadrukt psychologe Bolck: “Mannen vinden het echt heel fijn om samen met hun partner te zijn. Ze hechten alleen meestal minder aan romantiek en denken er niet heel bewust over na – al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Een legitieme vraag is natuurlijk: wat is romantiek nou precies? Naar mijn mening gaat het om na te denken over wat je partner fijn vindt, je in die ander verdiepen en merken dat iemand echt moeite voor je heeft gedaan.” De geluksbeleving van mannen en vrouwen zit volgens de psychologe simpelweg in andere dingen.

Een theorie waar Lopez het helemaal mee eens is: “Een vrouw vindt het vast sympathiek als haar vriend ongevraagd zijn stinkende best doet om haar lekke fietsbanden te plakken, de aardappelen te halen en de was op te hangen, maar het kan goed zijn dat zij pas echt warm wordt als hij uit zichzelf opmerkt dat ze naar de kapper is geweest of zegt dat hij haar zo heeft gemist op het suffe familiefeest van zijn oudtante. Veel mannen laten hun liefde vaak op meer praktische manier blijken dan haar lief is.”rouwen zit volgens de psychologe simpelweg in andere dingen. Even kort door de bocht vinden vrouwen het belangrijk dat ze van hun partner waardering en liefde voelen, en dat in de vorm van romantiek. Bolck: “Mannen laten hun liefde heus wel zien, maar dan in een andere vorm. Bijvoorbeeld door haar band te verwisselen of ruiten schoon te krabben als het vriest.”

 

Slagroom op de taart

Allemaal heel aardig bedoeld, die geplakte banden en schoongekrabde ruiten, maar ik wil horen dat mijn lief nooit meer zonder me kan, dat zijn leven niet compleet was voor hij mij ontmoette en of ik heel misschien dit weekend geen plannen wil maken, want verrassing: we gaan naar Parijs. Om maar een paar dwarsstraten te noemen. Of is dit ondankbaar gezeur van mij en is romantiek een verwend, Westers verschijnsel, en eigenlijk helemaal niet zo belangrijk in een relatie? Toch wel, denk Jeannette Bolck. “Ik behandel vaak stellen in mijn praktijk met relatieproblemen. Dan vraag ik hen ook: ‘Wat maakt jullie meer dan alleen goede vrienden?’ Juist, dat is de romantiek! Dat geeft iets extra’s aan je relatie: een blijk van moeite, waardering en liefde. Romantiek is voor een relatie eigenlijk de slagroom op de taart. Bovendien maak je met romantiek weer samen mooie herinneringen, die jullie band verdieping geeft en waar je op kunt teren als het wellicht een tijdje wat minder goed tussen jullie gaat. Zie het als een investering. Een veelgehoorde klacht van stelletjes is dat het saai is geworden, en dat ze nooit meer iets leuks samen doen. Dat hangt dan eigenlijk samen met te weinig romantiek.”

Vriendin A. weet er alles van. Ook zij hoeft geen serenades, bossen bloemen of liefdesbrieven te verwachten: “Zelfs zijn sms’jes aan mij sluit Paul af met ‘grtz’. Zo idioot! Ik ben zijn vriendin, niet een of andere kennis. We zijn nu zes jaar bij elkaar, en ik probeer al die tijd al tevergeefs wat rozengeur en maneschijn in onze relatie te pompen. Maar Paul maakt mijn hang naar romantiek vooral belachelijk. Hij weet dat ik niets liever wil dan dat hij mij ten huwelijk vraagt, en van die kennis maakt hij dan ook graag gebruik. Te pas en te onpas zegt hij op plechtige toon: ‘Lieve schat, wil jij…’ en dan volgt er iets stoms als ‘de mayo aangeven’ of ‘de lamp aan doen’. Heel flauw allemaal. Hij heeft zelfs een keer, op een groot festival waar al onze vrienden bij waren, gevraagd op ik mijn ogen dicht wilde doen en mijn hand vastgepakt. Vervolgens probeerde hij het lipje van een bierblikje aan mijn vinger te schuiven. Tja. Ik heb inmiddels de hoop maar opgegeven.”

 

Gewoon vragen

Je bij de situatie neerleggen, is inderdaad een optie. Het voorkomt in ieder geval een hoop teleurstelling – als je een gourmetstel voor je verjaardag krijgt in plaats van dat mooie horloge dat je nota bene nog hebt aangewezen in de winkel. Toch is een gourmetstel – of andere miskleun – niet perse een reden tot mokken, zegt psychologe Bolck. Er is een andere manier om met een onromantische man om te gaan: “Kijk naar de gedachte die achter zijn gedrag zit. Misschien vindt hij het gezellig om lang met jou aan tafel te zitten. Die gedachte maakt zo’n gourmetstel natuurlijk wel weer romantisch. Heb oog voor de kleine dingen. Zo haalt mijn man weleens Chinees eten, waar ik totaal niet van hou. Speciaal voor mij rijdt hij dan nog extra om langs een deli om eten af te halen dat ik wel lust. Dat vind ik zó lief. Dan gaat het helemaal niet om bossen rozen of grote gebaren.” Flair0213RomantiekPag34

Stille hints geven, werkt in ieder geval niet. Beter is het om open te zijn over je verlangens. Vragen is de enige manier om te krijgen wat je wilt, ook al druist dat in tegen je gevoel van wat romantiek inhoudt (spontaniteit! Verrassingen!). Wil je dat hij jou uiteten neemt? Gewoon vragen, zegt Lopez: “Als het een oprecht verzoek is in plaats van een stiekem verwijt zal hij vast een stuk gewilliger reageren. Door er vanuit te gaan dat hij vanuit zichzelf moet weten wat je leuk vindt en nodig hebt, doe je jezelf tekort.”

Vrouwen die kunnen aangeven wat ze fijn vinden zonder hun partner in de hoek te drijven, kunnen op meer romantiek rekenen, denkt Lopez. Nog een tip uit de mannelijke koker: ga in geen geval zeuren: “Ervan uitgaande dat het onromantische in de aard van het beestje zit, kun je zo’n man maar het beste een handje helpen in plaats van hem te vervloeken. Een grote valkuil in veel relaties is het vervallen in verwijten.” Zeuren en klagen hebben namelijk een averechts effect, zegt Lopez: “De onromantische man krijgt er alleen maar minder zin in: het geeft hem het gevoel dat hij op commando een beetje leuk moet doen. Dat werkt natuurlijk niet. En als hij het wel doet, zal je als vrouw terecht opmerken dat hij het alleen maar doet omdat jij het hebt afgedwongen.”

Wat wél helpt, is zelf over de brug komen. Kortom; iets liefs en romantisch doen voor hem. Verdiep je in wat hij echt leuk vindt, en waar hij blij van wordt. “Ook al vind je het zelf onzin, zoals een nieuwe iPad waar hij alleen stomme spelletjes op doet. Het gaat erom dat je moeite voor hem doet. Dit heeft een wisselwerking: waarschijnlijk gaat hij ook dingen bedenken waarmee hij jou een plezier doet. Je oogst wat je zaait, zo simpel is het soms echt,” aldus Bolck. Tot slot een tip van persoonlijk noot: geef nooit de moed op. Onlangs vond ik verstopt onder mijn kussen een klein doosje met daarin de mooiste ring die ik me maar kon wensen. Cadeautje van mijn vriend. Zonder aanzoek weliswaar, maar ach. Het begin is er.  

 

Tekst: Anne Broekman

 

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *