In the media

Counseling Amsterdam interviewed in the media

Red / Be a Flirt

This article describes the (pros and cons of the) act of flirting.

As this article was published in a Dutch magazine, it is advised to use Google translate to be able and read it in your own (English) language. Also, these magazine articles quote me, Jeannette Bolck, for their stories. To get a better impression of my personal approach please visit the Cases page.

 

Wees een flirt

Flirten laat je bloed stromen en houdt de boel sprankelend. Heel gezond dus, mits je niet te ver gaat. Maaike Beekers, zelf een behoorlijke flirt, breekt een lans voor het sjansen.

Onlangs noemde een vriendin me een ‘sjansbal’ (Brabants voor flirt). Ze vroeg: waarom flirt je überhaupt, als je thuis al een god hebt zitten? ik kaatste het balletje terug: waarom niet? Mannen zijn gewoon leuke wezens. Waarop ze vond dat ik mannen te veel credits gaf, zo leuk waren ze ook weer niet. Ze dachten maar aan één ding zodra ze stonden te praten met een innemende, mooie vrouw als ik (ja, het is een goede vriendin). Dat weigerde ik te geloven. Ik schep er namelijk plezier in om af en toe te geinen met een charmante man anders dan de mijne, van gedachten te wisselen, te dansen als het zo uitkomt. kun je flirten noemen, ik zie het als connectie maken met iemand. een man is ook maar een mens. Psycholoog en coach Jeannette Bolck van therapeu- ten arts & Bolck humt instemmend als ik het haar voorleg. ‘Vaak wordt er bij het begrip flirten meteen aan iets seksueels gedacht, terwijl daar niet per se sprake van hoeft te zijn. Je kunt een klik hebben met iemand, energie van iemand krijgen. Flirten is inter- menselijk contact, je krijgt een goed gevoel doordat je een ander een goed gevoel geeft.’

 

Ik zie jou

Ik denk aan een buurman, die als hij mij ziet altijd ‘hé kanjer’ roept. Daar word ik blij van, en het komt niet in me op om er iets achter te zoeken. een andere vorm van flirten is kijken op straat. Je fietst een interessante man tegemoet en wisselt een extra lange blik uit, al dan niet afgetopt met een brede glimlach. een miniflirt noemt mijn collega dat, die er haar dag graag mee begint. of: een beetje bijdehand wezen tegen die stoere systeembeheerder: dat maakt een werkweek een stuk draaglijker. Jeannette Bolck: ‘het mooie aan flirten is dat het een bepaalde spanning oproept, zonder dat het je tot iets verplicht. het is vrijblijvend, een soort spelen. Door het opbouwen van die spanning gebeurt er iets in je lijf, er worden endorfinen aangemaakt, wat energie geeft, zelfvertrouwen.’ Ze noemt een paar stokoude tactieken die – eenmaal afgestoft – prima werken: veel complimenten geven, plagen, vaak iemands naam noemen. Deze zaken maken het contact net even persoonlijker dan gewoonlijk, je geeft de ander aandacht, zegt: ik zie jou. en gezien worden, dat wil iedereen.

Soms leidt die belangstelling tot misverstanden, zoals laatst bij een medejournalist. Zij voerde op een feestje een diepgaand gesprek met een man en vroeg hem, zoals het een goede verslaggever betaamt, het hemd van het lijf. ‘Just making conversation,’ zegt ze zelf. Ze wist zich van de prins geen kwaad. ‘ik flirt heus weleens, maar nu had ik echt geen kriebel in mijn buik gevoeld.’ Dat was bij hem kennelijk anders, want de volgende dag zocht ie meteen contact, waarop zij, zeer gedecideerd, niet reageerde.

 

Red Magazine-Pg-56-57

Dierlijk

Hoe zit het met vrouwen die zich überhaupt niet aan het spelletje wagen? Die niet warm of koud lijken te worden van een heerschap, of het niet eens opmerken als ze beflirt worden? ‘Verlangen naar aandacht is heel basaal, dierlijk bijna,’ antwoordt de psycholoog. ‘Wellicht is het terug te voeren op de evolutie, willen we ergens toch de kansen op voortplanting vergroten. Soms wil je gewoon weten: ben ik nog leuk, lig ik nog in de markt? Sommige vrouwen scha- kelen die neiging op een zeker moment uit. Die vinden het maar onrustig, dat gesjans, en niet iedereen heeft dezelfde zucht naar avontuur natuurlijk.’

Wie flirt, houdt dus van avontuur: sounds good to me. Maar, zoals alle avontuur, is het niet helemáál risicoloos. Flirten kan tricky zijn zodra het contact lichamelijker wordt, je de elleboog van de ander aanraakt, het been, vertelt wat er mooi aan diegene is (voor casanova’s in opleiding: het raakt vrouwen meer als je zegt dat ze een mooie mond hebben dan mooie ogen). kortom, als er een grens wordt overschreden; wanneer dat is, weet je zelf meestal het best. Bolck: ‘het effect van de opwinding die vervolgens ontstaat, is vergelijkbaar met drugs, je belandt in een droomwereld met die ander en bent niet meer helemaal voor rede vatbaar. Dan kan het zomaar gebeuren dat je de controle verliest over je eigen gedrag, dat de hang naar een high het overneemt. Waarop je bereid bent met iemand het bed in te duiken, verliefd kunt worden, of misschien dingen op het spel gaat zetten.’ Sommige omstandigheden vragen om moeilijkheden. als er drank in de vrouw zit, vervagen de grenzen eerder, en loopt het ook eerder uit de hand. Wie een hele avond onafgebroken met een leuke man praat, kan zomaar met hem in een bubbel belanden. een aantal dagen met een lekker ding doorbrengen (zeg, een congres, wintersport), is helemaal linke soep. Ineens staat er niet langer een man van vlees en bloed voor je, maar een regelrechte Ken met louter goede eigenschappen, want hij zet zijn beste beentje voor en jij vult de rest in. Vaak te ruimhartig. Je ziet zijn tekortkomingen niet, noch zijn zakelijke mislukkingen, of sores thuis. Tijdens het flirten zie je de betere versie van iemand: vind je het gek dat mensen elkaar dan ineens wel zien zitten?

 

Lonken als tweede natuur

Er zijn verschillende categorieën flirters. Je hebt de milde flirters, die met hun charmes dingen bij anderen gedaan krijgen. De gelegenheidsflirters die af en toe de sleur van het dagelijks leven, moederschap, vaste relatie, hard werken, willen doorbreken. en dan zijn er de serial-flirters, bij wie lonken een tweede natuur is geworden. ‘gevaarlijke mensen,’ noemt Jeannette Bolck hen. omdat ze het zó automatisch doen, dat ze niet eens doorhebben dat ze er verwachtingen mee scheppen bij de ander, die zich er wel het hoofd door op hol kan laten brengen.’ enig zelfinzicht in deze kan geen kwaad. Merk je dat de ander meer wil, terwijl de hofmakerij voor jou slechts vermaak is, neem dan afstand anders wordt het egotripperij. als de tegenpartij verliefd is, kun je niet verwachten dat hij of zij de grenzen aangeeft. of mannen anders flirten dan vrouwen weet Bolck niet. Misschien gaan mannen wat rationeler te werk, en ontwikkelen vrouwen eerder diepere gevoelens. Anderzijds staan Nederlandse vrouwen te boek als zelfstandig en sterk, ook waar het om flirten gaat. en heus niet alleen als ze vrijgezel zijn. integendeel: wie al voorzien is, is vaak veel vrijer in het contact maken, er hoeft immers niet te worden gescoord. Zit er een leeftijdsgrens aan flirten? ‘Welnee,’ zegt Bolck. ‘het houdt de boel sprankelend, waarom zou je jezelf dat ontzeggen vanwege je leeftijd?’

Mijn idee. Zolang flirten leuk en lollig blijft, is er niks aan de hand. Flirten is ook openstaan voor mensen. Je leert een vers persoon kennen, die nieuwe dingen in je aanspreekt. Daar doe ik graag mijn voordeel mee.

Meer info? www.counselingamsterdam.nl

 

Tekst: Maaike Beekers

Fotografie: Ruth Orkin

 

 

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *