Relationship issues due to family pressure

case: Two Minute Therapy

In this blog post, an example is given of the kind of issues that can be discussed through TwoMinuteTherapy. In this case: how to deal with one of the relationship issues that may typically arise during the holiday season. For the original blog post (also in Dutch), go here.

As this article was published on a Dutch blog, it is advised to use Google translate to be able and read it in your own (English) language.

Het bericht van Michelle over haar irritaties

“Hoi Jeanette. Nou, het is weer zover. De Sint is nog niet vertrokken of de familiestress is alweer een feit! Net knallende ruzie met Joris gehad. Hij begrijpt het gewoon niet! Waarom kan hij er nou niet eens een keer voor me zijn, in plaats van mijn zus en moeder te verdedigen?! ‘Ze bedoelen het vast niet zo’, zegt hij dan. En: ‘Ja maar je bent misschien ook wel erg fel.’ Alsof ik erom vraag dat zij mij als voetveeg behandelen! Ik kreeg dus gewoon via Whatsapp meegedeeld dat ik op eerste kerstdag bij mijn zus in Almelo word verwacht en dat het mijn moeder en zus een goed idee lijkt dat ik dan het hoofdgerecht maak, want ik ben daar immers veeeel beter in dan zij en mijn zus is al zo druk met de kinderen. Ja, ja, lekker makkelijk! Dat ik al 4 jaar met IVF bezig ben, kan ze geen bal schelen…
Ik voel mij zo alleen… Ik maak er een puinhoop van en nu is Joris kwaad omdat ik ben weggelopen, omdat hij daarnet mijn zus en moeder verdedigde. Ik zit buiten in de kou. Wat moet ik nou?“

Het advies van Jeannette (via Whatsapp voice)

“Hè Michelle. Daar zit je dan buiten te kleumen. Het moet wel hoog zijn opgelopen. Op zich goed hoor, dat je even een time-out hebt genomen, zoals we vorige keer bespraken. Maar nu zou het fijn voor je zijn om te proberen nabijheid te zoeken bij Joris. Ik denk dat hij zich machteloos voelt en het probleem wil wegnemen. Daarom probeert hij het kleiner te maken. Dit voelt alsof hij het probleem bagatelliseert, of alsof hij je emoties raar of ongepast vindt. Dat is natuurlijk niet leuk voor jou, nu je je slecht behandeld voelt door je familie. Je weet dat hij het moeilijk vindt als je boos bent. Hij gaat dan ‘redderen’, maar dat maakt het alleen maar erger. Het is belangrijk voor hem om te weten wat je wél wilt van hem. Ik snap dat je vol schiet, maar probeer terug te gaan en te zeggen wat je net insprak: ‘Ik voel me alleen en verdrietig en onbegrepen.’ Jullie moeten samen sterk kunnen staan. En samen aangeven aan je moeder en zus wat jullie fijn zouden vinden. Misschien kan je op een rustig moment met je familie delen waar jullie op dit moment doorheen gaan met de IVF-pogingen. En dat het bereiden van het hoofdgerecht voor het kerstdiner niet voelt als een vraag, toch? Geef jezelf de ruimte om het zo te zien en te zeggen zoals jij dat wilt. Ik weet dat je dat niet gewend bent, maar misschien kan Joris je erbij helpen? Nou, sterkte. En misschien hoor ik nog hoe het is gegaan.”