Geen knopen kunnen doorhakken

Psycholoog en coach Jeanette Bolck bedacht de Two Minute Therapy. Na een intake spreken klanten wanneer ze vastlopen een Whatsapp bericht in, waarna Jeanette op dezelfde manier advies geeft. Luister mee met Bianca (34), die geen knopen kan doorhakken voor haar toekomst.

“He Jeannette,
Even kort hoor, ik moet zo Roos van school halen. Ik weet het nu echt niet meer. Ik had besloten om te stoppen met Tom en de relatie met Hans een kans te geven, hij is de vader van Roos en met hem zou ik nu ook een huis kopen. En nu werd gisteren ons bod geaccepteerd. Dat is toch fantastisch? Maar zo voelt het helemaal niet. Ik denk alleen maar aan Tom en wil hem niet kwijt! Ik voel me gewoon zo goed als ik bij hem ben, alsof de wereld niet bestaat. En wat nou als ze mij opeens toch die functie in Singapore aanbieden? En Roos wordt volgend jaar vier, misschien is het beter om tot dan te wachten met verhuizen. En de hypotheek is best hoog, dat vind ik ook eng. Ik twijfel aan alle kanten, maar ik kan het nu ook niet maken om met mijn twijfels aan te komen bij Hans. Hij doet zo zijn best na onze enorme ruzie. Fijn zou je zeggen, maar het doet me niks. ‘Wil je thee?Zal ik je naar je werk brengen? Zal ik koken?’ Ik word er gek van. Wat is er mis met me Jeannette? Ik word gek van mezelf! Nou, ik wacht je advies maar af. Groetjes!”

“Hi Bianca,
Ik hoor aan je stem dat je weer helemaal hyper bent. Je hebt veel dingen aan je hoofd die allemaal spannend zijn. Je klinkt ook enorm druk in je hoofd en onrustig in het knopen ‘moeten’ doorhakken. Tegelijkertijd lijk je te kiezen voor het ‘niet kiezen’. Dat klinkt misschien raar, maar ik bedoel dat het lijkt alsof je, als je een spannende beslissing moet nemen die te maken heeft met vastigheid en verantwoordelijkheid, vlucht in allerlei gedachtenspinsels en uitwegen. Zodra je denkt aan stoppen met Tom wordt de binding met Hans opeens eng. Zodra Hans eindelijk doet wat je steeds van hem wilde, krijg je het benauwd. Ik snap wel dat het allemaal geen kleine dingen zijn, maar misschien is het goed om ze even stuk voor stuk op een rijtje te zetten en jezelf af te vragen waar je voor wegholt? Door ze nu allemaal gelijk te willen oplossen lukt het niet. Een ding tegelijk!

Hou een tijdje bij wanneer je deze gedachten hebt en wat je dan vervolgens doet? Ik stuur je dat formulier wel even, waarop je negatieve gedachten kunt uitzoeken en uitdagen. Dan kunnen we er dinsdag even goed naar kijken? En dat oordelen over jezelf dient ook nergens voor nu he? Nou tot overmorgen!”