Stress na een relatiebreuk

casus: Two Minute Therapy

Psycholoog en coach Jeanette Bolck bedacht de Two Minute Therapy. Na een intake spreken klanten wanneer ze vastlopen een Whatsapp bericht in, waarna Jeanette op dezelfde manier advies geeft. Luister mee met Barbara (35), wier vriend het net heeft uitgemaakt na een lange tijd samen.

“He, met mij… Ik dacht dat het wel ging, maar niet dus. Ik heb me nog nooit zo eenzaam gevoeld. Vroeger troostte Martijn me als ik ‘t even niet zag zitten, maar nu is hij de oorzaak. Ik wil hem zó graag bellen. Waarom doet hij nou zo koel? En waarom laat hij nou niks van zich horen? Het lijkt wel alsof we nooit samen waren. Toen ik mijn spullen kwam halen, deed hij alsof ‘t een gezellig samenzijn was. Geen krimp gaf hij! Ik heb de hele weg in de auto terug zitten janken en hyperventileren! En hoe moet het nou met Sinterklaas en kerst? Dit deden we altijd samen. En Monique en Hendrik ontwijken mij, dat valt me enorm tegen. Ze kiezen gewoon keihard voor Martijn. Terwijl hij mij dumpt! Iedereen vindt het vast beter zo. Ik weet het allemaal niet meer Jeannette, ik ben zó in de war, ik heb ook al drie nachten niet geslapen!”

“He Barbara, wat een week voor je. Ik kan me voorstellen dat je jezelf enorm tegenkomt; jullie zijn zo lang samen geweest en nu merk je ook hoe verweven jullie levens waren. Probeer je hoofd niet op hol te laten slaan als hij niet reageert of ‘doet alsof het niks is’. Ik snap dat het lastig is, maar je kent hem toch? Martijn is geen prater en gevoelens tonen vond hij altijd moeilijk. Hij heeft in jullie sessies samen al hele grote stappen gemaakt.

Het hyperventileren komt ook omdat je negatieve gedachten je nog meer stress geven. Je lijf denkt als het ware dat al die gedachten ook echt gebeuren, dus dat er nog meer ‘gevaar’ is. Het benauwd krijgen maakt je dan ook weer angstig en zo zit je in een vicieuse cirkel. Ook zal dit je slapen beïnvloeden en hoe vermoeider je wordt, hoe meer vatbaar je weer bent voor stress. Dit is ook fysiologisch een feit. Koan Floaten is hiervoor erg fijn. Ook al kun je niet volledig ontspannen, je lichaam kan toch wat herstellen.
En misschien kun je je zus in vertrouwen nemen. Zij kent Martijn ook goed, dus dat kan helpen. Probeer zoveel mogelijk af te kicken van het contact zoeken met Martijn. Het doet je nu nog zoveel pijn.

Laten we volgende week in de sessie eens kijken naar wat er nou gebeurt met je als je zo in paniek raakt. Schrijf het even goed op als het weer gebeurt. Dus wat er gebeurt, waar dit is, welke gevoelens je ervoor en erna hebt, etcetera. Denk nog niet te veel na over kerst. En vier Sinterklaas lekker bij je familie. Het wordt echt beter! Ik zie je woensdag. Take care.”

Facebook: facebook.com/TwoMinuteTherapy