Omgaan met verlies van een dierbare

casus: Two Minute Therapy

Psycholoog en coach Jeanette Bolck bedacht de Two Minute Therapy. Na een intake spreken klanten wanneer ze vastlopen een Whatsapp bericht in, waarna Jeanette op dezelfde manier advies geeft. Luister mee met Marianne (37), die een jaar geleden onverwacht haar moeder verloor.

“Hoi Jeannette, het is alweer een tijd geleden dat ik je sprak, maar er is ook zoveel op me af gekomen nadat mijn moeder vorig jaar overleed. Wat een rollercoaster. Het was zo plotseling… En ook nog op mijn verjaardag. Het is allemaal heel oneerlijk en dubbel… De begrafenis was loodzwaar. Mijn zusje was helemaal ingestort en kon niet meer stoppen met huilen en schreeuwen, ook bij het graf. En mijn vader was geknakt. Een hoopje ellende. Dus daar stond ik te speechen tegenover al die mensen. Het was zó moeilijk, ik weet niet hoe ik het heb gedaan. Het is nu een jaar geleden en ik merk dat het niet meer gaat. Mijn werk vind ik stom en vervelend, ik ben vreselijk moe en snel geïrriteerd. En ik kan moeilijk mensen om me heen verdragen, met hun getetter en gedoe, bijvoorbeeld een collega die het steeds over haar affaire heeft. Ook mijn zus mijd ik, en mijn vader. Die is al aan het daten. Ik ben blij voor hem hoor, maar ik vind het ook irritant. Ik voel me zo leeg en onaardig en ik heb nergens zin in. Wat is er nou met me aan de hand? Het is toch alweer een tijd geleden? Ik dacht dat het nu wel beter zou gaan, maar het gaat juist slechter. Ik mis haar zo, Jeannette!”

“Hallo Marianne, wat moeilijk voor je. Het is wel begrijpelijk dat je je zo voelt. De eerste periode zat je in een roes, je bent toen volgens mij in de ‘doe en zorg-modus’ gegaan, maar nu is het tijd voor jou en jouw verdriet. Ik snap het wel dat je je ergert aan mensen om je heen. Je hebt zo’n groot verdriet waarmee je moet dealen, dat al het andere in het niet valt. Zo’n collega irriteert je nu meer omdat je geen ruimte voor jezelf neemt. Probeer niet alleen contact af te houden, maar ook steun te zoeken bij goede vriendinnen. Wees eerlijk tegen je vader en zus; vertel dat jij het nu moeilijk hebt, ook omdat je weer bijna jarig bent. Deze tijd brengt natuurlijk weer veel boven. Ik adviseer je ook even wat rustiger aan te doen op je werk. Neem ook op je verjaardag de tijd om even echt stil te staan wat er allemaal is gebeurd. Samen met iemand of alleen, wat je fijn vindt. Soms kan het helpen om een brief te schrijven over wat je graag kwijt wilt aan je moeder. Denk even aan wat zij je nu zou adviseren. We hebben volgende week dinsdag een afspraak, dan hebben we het er nog verder over, oké? Heel veel sterkte hè? Dag.”