Ruzie met ex

casus: Two Minute Therapy

Psycholoog en coach Jeanette Bolck bedacht de Two Minute Therapy. Na een intake spreken klanten wanneer ze vastlopen een Whatsapp bericht in, waarna Jeanette op dezelfde manier advies geeft. Luister mee met Mathilde (42), die ruzie heeft met haar ex.

“Hallo Jeannette, ik heb zó’n knoop in mijn maag en ik weet niet hoe ik deze weg krijg. Jeroen zou de kinderen ophalen, maar het is nu al twaalf uur en geen Jeroen te bekennen. Er is een complete radiostilte, geen berichtje, niet te bereiken, niks! Ik zou met mijn vriendinnen naar Parijs gaan voor mijn verjaardag. Een heel lief cadeau van ze. En nu dit. Wat nu? Ik heb hem vorige week nog herinnerd. Hij maakte toen al een sneer van ‘Ja, ja, zodat hun moeder weer eens kan sloeren.’ De kinderen stonden nota bene erbij. Ik doe mijn best om ze erbuiten te houden, en ik zeg ook niet dat hun vader een vreemdganger is, terwijl hij met Babette… Nou ja. Ik ben zó boos, hij wil me gewoon een hak zetten. Nou dan ziet hij de kinderen toch niet, maar dan ook nooit meer! Ik stop bij die mediator!”

“Hi Mathilde, ik hoop dat hij nog is gekomen. Wat zonde dat dit allemaal zo loopt, we hebben het nog zo goed voorbereid in je vorige sessie en ik hoopte echt dat je kon genieten met je vriendinnen in Parijs. Natuurlijk ben je woest. Dit geeft je ook een machteloos gevoel. Probeer nu geen drastische beslissingen te nemen of uitspraken te doen die hij straks weer tegen je kan gebruiken. Jullie moeten nu echt alle stappen doorlopen met de mediator of een advocaat erbij. Misschien kun je bij de volgende sessie bij de mediator uitspreken dat het de laatste sessie is omdat er geen vertrouwen is? Overleg met een advocaat wat je rechten en je plichten ten aanzien van de kinderen en hun vader. Helaas is de man die je zoveel verdriet doet wel de vader van je kinderen. In ieder geval is nu duidelijk dat je je pleziertjes niet moet laten afhangen van zijn bereidheid om voor de kinderen te zorgen. Hij gebruikt dat kennelijk om macht over je uit te oefenen. Helaas zijn de kinderen daar ook de dupe van. Schakel een volgende keer een oppas of je ouders in, dan voel jij je ook onafhankelijker van hem en merkt hij dat hij minder grip op je heeft. Grenzen stellen en je niet laten chanteren via de kinderen is het allermoeilijkste, dat snap ik Mathilde. Laten we woensdag praten over hoe je nu verder kan zonder al te veel kleerscheuren. App gerust dit weekend als het niet gaat.
Dag.”

Website: Two Minute Therapy