Speel geen rol, durf je kwetsbaar op te stellen

casus: Two Minute Therapy

Psycholoog en coach Jeanette Bolck bedacht de Two Minute Therapy. Na een intake spreken klanten wanneer ze vastlopen een gesproken Whatsapp bericht in, waarna Jeanette op dezelfde manier advies geeft. Luister mee met Annelies (37), die zich moeilijk kwetsbaar kan opstellen en vaak een rol speelt.

“Hi Jeannette,..

Alles goed? Met mij niet echt. Ik had dat etentje gisteren met die vrienden. Marije belde om te vragen of ik het een probleem vond als ze toch geen dessert maakte, want ze had het zo druk op haar werk en ik kon het veel beter, lachte ze. Enfin, de hele dag boodschappen gedaan, kind naar hockey gebracht – wat natuurlijk niet uitkwam, maar Bas moest nog wat voor zijn werk doen, dus hij kon niet – en daarna koken. En toen de gastvrouw zijn. Oh Jeannette, ik deed weer wat ik altijd doe, ik voelde de hele tijd dat ik de gezellige host moest zijn. Daan en Sabine zaten erbij alsof ze net ruzie hadden gehad en Bart kwam voor het eerst alleen zonder Marjon, die was dus ook niet op zijn best… En ik maar mijn best doen voor een goede sfeer, ik wilde niet dat ze het ongezellig zouden vinden. Om 22 uur stond ik bekaf in de keuken het dessert te maken, ik kon wel janken. Bas vroeg nog of het ging, maar wat moet ik daarop zeggen op zo’n moment? Ik ga dan niet een beetje zielig zitten doen.
Nou ja, je begrijpt het, nu is het zondag en ik ben helemaal uitgeput, maar we moeten zo naar de ouders van Bas. Die mensen zeggen ook nooit wat en dan moet ik weer het gesprek aan de gang houden. Wat moet ik nu?”

“Hi Marjolijn,
Ik snap wel dat je het gevoel hebt dat mensen op jouw gezelligheid rekenen bij zo’n etentje, dat is waarschijnlijk ook zo omdat je ze altijd vermaakt. Heerlijk zo’n vriendin! Maar vergeet niet dat ze je vrienden zijn en dat ze waarschijnlijk ook wel je vrienden blijven als je eerlijk bent over hoe jij je voelt. Het had Bart en Daan en Sabine juist even uit hun nare gevoel kunnen trekken als ze er voor jou hadden kunnen zijn. Iedereen vindt het wel eens fijn om een ander te helpen. Maar bij jou hoeft of kan dat nooit, jij redt je wel, met jou gaat het goed, jij hebt alles onder controle. Zelfs Bas, je eigen man, laat je niet toe. Je moet echt duidelijker zijn, zeker bij hem! Ze zien dan dat jij niet ijzeren Hein bent, maar gewoon Marjolein, die het soms even niet trekt. Daar is niks ‘zwaks’ aan. Durf ze toe te laten.
Zodra jij een beetje van rol verandert, gaat de rest vanzelf mee schuiven. Iemand anders kan dan eens de gangmaker zijn of de organisator.
En wat betreft je schoonouders, ik zou het een keer overslaan. Zeg desnoods dat je griep hebt. Je moet bijtanken, in plaats van weer je best doen. Denk er wel echt goed over na of je klaar bent voor die andere, authentieke, rol. Het zal echt meevallen! Kunnen anderen zich ook eens belangrijk voelen…”

Facebook: facebook.com/TwoMinuteTherapy