Grenzen stellen zonder schuldgevoel

casus: Two Minute Therapy

Psycholoog en coach Jeanette Bolck bedacht de Two Minute Therapy. Na een intake spreken klanten als ze vastlopen haar voicemail in, waarna Jeanette op dezelfde manier advies geeft. Luister mee met Marit (37), die oververmoeid is en een dominante moeder heeft.

“He Jeannette,
Sorry dat ik nu al bel, je zal wel denken. Maar ik voel me weer zo rot. Mijn moeder heeft mijn voicemail ingesproken: dat ik ondankbaar ben, ze doet zoveel voor ons, oppassen, de was opvouwen en dan kan ik niet even met haar naar de stad koffie drinken. Ze is zó teleurgesteld en zegt dingen als: “Als je die yogales nodig hebt, nou ja, dan moet dat maar. En je drinkt natuurlijk ook al met vriendinnen koffie op woensdagochtend he? Ik hoorde zoiets van Carla, de moeder van Marlies. Hoe laat moet ik oppassen volgende week?” Dat is toch dodelijk? Dat kan ik toch niet als ijskonijn negeren? Ik ben met een steen in mijn maag naar yoga gegaan.”

“Hi Marit,
Ik snap dat je je rot voelt nu je moeder zo teleurgesteld is en dat ook duidelijk aan je laat blijken. Ze weet wat je zwakke plekken zijn en speelt daarop in. Zij mag jammeren en jouw manier van leven niet begrijpen, maar dat betekent niet dat jij je moet aanpassen en je grenzen moet overschrijden. Dit is de uitdaging waar we het over hadden: hoe kies ik voor mezelf zonder schuldgevoel. Je wilt iets doen wat je nodig hebt, namelijk rusten en ontspannen, maar je wilt ook dat je moeder blij is. Dit kan helaas niet altijd beide, net als met je kinderen trouwens. Het is nu voor jou de uitdaging om wel grenzen te stellen, maar je niet als een soort afbetaling schuldig en rot te voelen. Dan kan je net zo goed wel met je moeder gaan koffie drinken. Je moeder komt er wel overheen en jij bent niet verantwoordelijk voor haar gevoel.
Neem meer de regie hierin. Kies een moment uit wanneer je wel energie hebt om met haar koffie te drinken en het gezellig vindt. Je kunt uitleggen dat je een andere keer met haar wilt koffie drinken, maar voel je ook daar niet toe verplicht als afbetaling voor wat zij voor jullie doet. Dit is misschien moeilijk, maar als je hier doorheen komt, wordt het echt makkelijker. Wees helder en maal niet te veel! Sterkte vandaag.”