In the media

Counseling Amsterdam interviewed in the media

Glamour / How to maintain a positive balance in a relationship

This article offers an economical view on emotional issues (in a relationship).

As this article was published in a Dutch magazine, it is advised to use Google translate to be able and read it in your own (English) language. Also, these magazine articles quote me, Jeannette Bolck, for their stories. To get a better impression of my personal approach please visit the Cases page.

 

Even het liefdessaldo aanvullen

Je draait dopjes op tubes tandpasta, raapt zijn sokken en onderbroeken op en bedenkt wat er gegeten wordt. Hij zet in ruil daarvoor nooit de wasmachine aan en moppert over kant-en-klaarmaaltijden na het sporten. Als dit scenario je bekend voorkomt, sta je als stel emotioneel rood. De hoogste tijd om de rekening op te heffen of te zorgen voor een positief saldo.

“Het kan heel verhelderend werken om eens op een economische manier naar emotionele zaken te kijken,” zegt psycholoog Jeannette Bolck van Therapeuten Arts & Bolck. “Als team is het essentieel om regelmatig je relatie te evalueren. De bankrekening is pas weer gevuld als je je allebei geliefd, gewaardeerd en gehoord voelt.” En als de reserves voldoende zijn, kun je ook wel eens een misstap maken. Maar hoe kom je weer op een positief saldo uit, als de kleinste dingen al te veel zijn? “Door iets liefs voor elkaar te doen, zelfs al zie jij er zelf het nut niet van in,” zegt Bolck. Geef hem dus een lekker koud biertje als hij uit zijn werk komt en laat hem een halfuur sport zappen, of neem die mooie bloemen voor haar mee. Bolck: “Ook door de ander dingen te gunnen, zoals die avond stappen met vrienden/vriendinnen, kun je scoren. En door meer tijd voor elkaar te maken.”

Manieren om regelrecht op een relatiebankroet af te koersen: weinig samen doen (maar wel met anderen), vaak te laat (en dronken) thuiskomen, lui zijn, geen seks meer hebben of affectie tonen en voortdurend kritiek leveren. Op een gegeven moment gun je elkaar niets meer en weiger je nog iets voor de ander te doen, vaak met een break-up als resultaat.

 

Glamour-Pg102

Babette (32) is twaalf jaar samen met Gijs (34.), ze hebben twee kleine kinderen. Twee jaar geleden belandden ze in een zware relatiecrisis. Babette: “Ik had het idee dat ik mij veel meer uitsloofde voor onze relatie, maar dat Gijs dit helemaal niet zag. Als ik wilde praten over onze problemen, ging hij op slot. Toch vond ik dat we voor onze relatie moesten knokken, ik stelde voor om in therapie te gaan. Het was een heftige tijd, maar nu gaat het beter dan ooit. We praten eindelijk met elkaar en luisteren ook veel beter. Zo had hij geen idee dat ik me ergerde aan zijn geslurp en gesmak en wist hij niet dat ik het fijn vind als hij op zondag een ontbijtje voor me maakt.”

Storten en opnemen, rood staan – een relatie is net als een bankrekening. Geef meer zorg, aandacht en waardering uit dan je ontvangt, en je raakt als koppel uit balans.

Goed communiceren is volgens Jeannette Bolck de sleutel voor een positief banksaldo: “Ga bij problemen een keer in de twee weken samen om de tafel zitten. Wie heeft er te veel uitgegeven, hebben jullie allebei genoeg gestort? Zo houd je zicht op jullie emotionele bankrekening.”

De relatie van Emma (25) overleefde een affaire: “We zijn heel jong getrouwd. Na twee jaar ging Luc vreemd. Hij biechtte het zelf op. Door lange gesprekken te voeren, ontdekte ik waarom Luc is vreemdgegaan. Ik was altijd met mijn werk bezig, hij voelde zich door mij verwaarloosd. Nu houden we ruimte vrij in onze agenda voor afspraakjes, net zoals in het begin. Mijn vertrouwen in hem heeft wel een flinke deuk opgelopen, maar hij laat mij door kleine dingen zien dat hij mij niet kwijt wil.” Nog een tip van de psycholoog: “Laat elkaar weten waar jij gelukkig van wordt. Ga vooral niet zitten wachten tot hij uit zichzelf een kopje thee op bed brengt, maar vraag het hem gewoon. En juich eens voor hem als hij spontaan iets voor je doet, daar zijn mannen nu eenmaal gevoelig voor. Bij de ander ‘scoren’ is vaak een stuk simpeler dan je denkt.”

 

Succes boeken

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap, dr. Stephen Covey (Business Contact, € 26,50). Covey is de bedenker van de bankrekening als metafoor voor relaties tussen mensen. Volgens Covey onderhoud je met ieder mens een emotionele bankrekening, van collega’s tot geliefden en familie. Wat wil hij, wat wil zij, dr. Willard F. Harley (Gideon, € 12,50) Wil je weten hoe je bij de ander goodwill kweekt? Dit boek gaat in op de verschillende behoeftes van mannen en vrouwen in relaties. Goed boek om samen te lezen.

 

Tekst: Sara Luijters

Illustraties: Ingrid Bockting

 

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *