In the media

Counseling Amsterdam interviewed in the media

Cosmopolitan / Happy holiday – How to have a fun holiday with friends?

This article describes what pitfalls you need to avoid to make sure a holiday with friends stays at a high level of fun and friendliness. 

As this article was published in a Dutch magazine, it is advised to use Google translate to be able and read it in your own (English) language. Also, these magazine articles quote me, Jeannette Bolck, for their stories. To get a better impression of my personal approach please visit the Cases page.

 

Happy holiday – Hoe houd je een vriendinnenvakantie leuk?

Op vakantie met vriendinnen, wat een goed idee! Totdat je met zijn allen in de supermarkt staat te discussiëren over welk merk wc-papier de kar in gaat. .. Eerste tip is dan ook: maak korte metten met oeverloos overleg!

In mei was ik met drie vriendinnen een week op Ibiza. Mijn beste herinnering is in de avondzon dansen op een klif. Dat zat zo. We hadden een hele dag in een beachbar gehangen. In de auto onderweg naar ons restaurantje zongen we mee met de radio en klapten op het ritme van de muziek. Ineens kwamen we uit op een verlaten klif. Het uitzicht over de azuurblauwe zee was weids. We sprongen uit de auto en maakten spontaan een vreugdedansje op Can’t Get Enough of That Funky Stuff. Het was het ultieme roadmovie-gevoel. Thelma & Louise, maar dan met z’n vieren. Terugkijkend op deze vakantie, is het beste souvenir dat onze band hechter is geworden.

Slaande ruzie hebben we die vakantie gelukkig niet gehad. Ik ging er voorafgaand aan de reis ook vanuit dat het als groep allemaal wel goed zou gaan. Volgens drs. Jeannette Bolck, die als personal coach veel te maken heeft met vriendschapskwesties (www.counselingamsterdam.nl) heb ik daar wel erg licht over gedacht. Het is, zo zegt zij, veel realistischer om er rekening mee te houden dat je je sneller dan normaal zult opwinden en ergeren. Ook al gaat het om je allerbeste vriendin, vaak wordt je lontje gedurende zo’n groepsvakantie korter. Op vakantie kun je niet omzeilen wat je in het gewone leven wel uit de weg kunt gaan. Bolck: “Als je goede vriendinnen bent, betekent dat niet automatisch dat je ook met elkaar op vakantie kunt. Het is eerder andersom: het is bijzonder als het een succes wordt.” Een tip om de reis wat luchtiger te houden, is de dingen van tevoren benoemen: we gaan het gewoon soms niet met elkaar eens zijn en dat is oké. Het mag duidelijk zijn dat met een groep op vakantie gaan gewoon iets groots is. Bolck: “Zet wat mensen bij elkaar in een huis of op een eiland, en ook al zijn het nog zulke stabiele, normale mensen, het gaat vaak fout. Menig tv-programma is op dat principe gebaseerd!” Om te voorkomen dat je vriendinnenvakantie gelijkenissen gaat vertonen met realityprogramma’s als Tempation Island of Expeditie Robinson, geeft Jeannette Bolck hierin advies.

 

Cosmopolitan-Pg44-45

 

Valkuil 1 – Oeverloos overleg

Want

Het is zonde van je tijd om in de supermarkt honderden overbodige woorden te wisselen over welk merk wc-papier jullie nemen. Ook voorafgaand aan een vriendinnenvakantie is er genoeg te bespreken (de reisbestemming, de duur, het programma, het budget et cetera). Voor je het weet, ben je eindeloos aan het discussiëren en mailen.

Zo stap je eroverheen

Bolck: ‘Je bespreekt alles met elkaar, omdat je niemand voor het hoofd wilt stoten. Als er zoveel overleg is dat het irritant wordt, smoor het dan in de kiem. Eigenlijk heeft elke groep een leider nodig of in ieder geval iemand die zegt: ‘Weet je wat, zullen Mirjam en ik voortaan de boodschappen doen?’ Vervolgens kan iedereen zijn zegje doen over het budget, maar daar blijft het bij. Nadat zo’n rollenpatroon ‘officieel’ bekend is gemaakt, kan en moet de rest van de groep het loslaten en erop vertrouwen dat het goed komt. Klaar.”

 

Valkuil 2 – Te spannende plannen smeden

Want

Als een paar erop staan om een Braziliaanse krottenwijk bezoeken, of om te hiken in een moeilijk begaanbaar berglandschap, zijn er altijd wel een paar die dat eigenlijk niet willen en/of durven. Zij zeggen niks omdat ze niet saai willen zijn of om andere redenen geen roet in het eten willen gooien. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als group pressure.

Zo stap je eroverheen

Bolck: “Door het enthousiasme over de vakantie staat iedereen te juichen bij ideeën en het gevaar is dat de plannen steeds grootser worden. Creëer liever een klimaat waarin mensen niet te snel over hun grenzen hoeven gaan. Zie het leuk hebben als groep als een uitdaging op zich en houd het qua activiteiten liever simpel.”

 

Valkuil 3 – Onuitgesproken geld-ergernissen

Want

Irritaties over geld zijn er al snel. Je gaat als groep vaak samen uit eten. De een tikt heel wat glazen weg en neemt het duurste van de kaart, de ander drinkt nauwelijks en is tevreden met een salade. Onder degenen die niet flink los gaan, zijn altijd mensen die het velvelend vinden om te moeten betalen voor de Bourgondiër. Weer anderen vinden het op zich geen probleem, maar hebben het geld gewoon niet om dat te doen.

Zo stap je eroverheen

Bolck: “Bespreek van tevoren hoe jullie het met de rekeningen gaan doen. Want als je eenmaal met z’n allen aan tafel zit, zeg je al snel: ‘Ah joh, we splitten wel’. Voorafgaand aan de reis is iedereen nog het meest voor rede vatbaar.”

 

Valkuil 4 – Eigen irritaties bij de ander leggen

Want

Stel, één vriendin is echt een haantje-de-voorste. Altijd snel met organiseren, als eerste aan de ontbijttafel en de eerste die het initiatief neemt om op te ruimen. Haantje zegt niks, maar jij hoort het haar bij wijze van spreken alweer vragen: “Waar blijven jullie?” Of: “Waarom doen jullie niks?” Je ergert je behoorlijk.

Zo stap je eroverheen

Bolck: “Vraag je af: waarom raakt het mij dat zij ‘s ochtends zo actief en vrolijk is? Het antwoord zou kunnen zijn: ik heb een ochtendhumeur. Dan moet je uitzoeken of zij van jou wil dat je actiever wordt, of dat jij dat alleen maar denkt. Als je merkt dat iemand steken onder water geeft, check dan of die ander ook echt vindt dat je weinig doet, want misschien is dat helemaal niet zo. Wat je ook kunt doen, is het uitvergroten: ‘Als ik je zo zie, dan ben ik wel erg lui, hè? Ja ik weet het. .. Jij bent daar ook veel beter in!’ Zo kan de ander eigenlijk geen kritiek meer hebben.”

 

Valkuil 5 – In paniek raken als het misgaat

Want

Er komt vast wel een moment dat het je te veel wordt, of dat je even je eigen gang wilt gaan. Bijvoorbeeld als jullie geen leuk restaurant kunnen vinden en maar vruchteloos en hongerig blijven zoeken. Als je dan eindelijk iets vindt en je vriendin zegt: “Nee, deze verlichting is niet mooi,” zou je het liefst even lekker alleen eten.

Zo stap je eroverheen

Jeannette Bolck: ‘Je doet allemaal je best, maar iedereen heeft ook zijn egocentrische stukje. Af en toe willen we even doen wat we zelf willen. En het is doodvermoeiend om alsmaar je beste beentje voor te zetten. Soms is het goed om te zeggen: vanmiddag doen we even niks samen. Onderken het als je dingen lastig vindt en veroordeel jezelf en anderen er niet om.”

 

5 redenen om nog een een nachtje over een vakantie met vriendinnen te slapen

Je moet wel realistisch zijn. Begin er niet aan als:

  1. Je moeilijk de touwtjes uit handen kunt geven. Het gaat vast niet altijd op jouw manier. Je moet de boel soms los kunnen laten.
  2. Je een individualist bent. Samen dingen ondernemen is nou net het hele idee van de vriendinnenvakantie.
  3. Je allergisch bent voor planning. Met een groep moet van tevoren vaak meer worden vastgelegd.
  4. Je in Nederland als groep eigenlijk ook al niet (meer) botert. Als je samen verdwaalt in de jungle is de kans dat je elkaar gaat afbekken nog vele malen groter.
  5.  Je vriendinnen duidelijk in een andere levensfase zitten. Je voelt je heel eenzaam als jij uitgaan als gepasseerd station ziet, terwijl je single vriendinnen elke avond op de bar willen dansen.

 

Zo deed Tamara het

Het idee voor Tamara’s vakantie begon met het voorstel van vriendin E., drie jaar geleden. Zij pleitte voor een gezamenlijke spaarrekening voor een vriendinnenvakantie. Vanaf dat moment spaarden ze allemaal €20 per maand – een bedrag dat ze makkelijk konden missen. Tamara: “De gespaarde €900 bleek genoeg voor vliegtickets, een huurauto en de accommodatie. Als groep kun je je opeens een waanzinnige villa met zwembad veroorloven, zoals wij via www ibizadiferente.nl. We voelden ons de koning te rijk op de ligbedjes aan ons privézwembad. Elke kamer had een hemelbed en een eigen badkamer.”

 

5 redenen om morgen te vertrekken

Een groepsvakantie heeft veel voordelen, want:

  1. Je hebt zeeën van tijd voor vriendinnen.
  2. Je kunt je volledig overgeven aan je vrouwelijke behoeften en impulsen. Denk aan inhoudelijke gesprekken over spiraaltjes en hysterisch speedshoppen tijdens een overstap van 45 minuten.
  3. Je bent als groep een mobiel feest: die ene vriendin is goed in BBQ-marinades, die andere heeft geweldige muziek, enzovoort.
  4. Je vindt altijd wel iemand die net als jij bij het zwembad wil blijven hangen, of ook een woestijntocht per kameel wil maken.
  5. Je kunt groepskorting vragen! Denk aan acht keer een rondreis via het reisbureau voor een scherp budget, en afdingen als groep gaat ook een stuk makkelijker (zes armbanden voor de prijs van vier!).

 

Tekst: Tamara Klopper

 

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *